Konservatorsko – restavratorska dejavnost

Naslovna slika

Konservatorsko – restavratorska dejavnost

V muzeju delujejo štiri delavnice, katerih naloga je izvajanje aktivnih konservatorsko-restavratorskih posegov in preventive kar pomeni zagotavljanje klimatskih razmer v prostorih muzeja.

V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja smo bili prvi v Sloveniji, ki smo ustanovili restavratorski atelje za tekstil, v katerem smo pričeli z restavriranjem dragocenih bruseljskih tapiserij iz začetka 17. stoletja. Danes pa izvajamo zahtevne posege tudi na ostalih zgodovinskih tekstilijah kot so liturgični tekstil, zastave, prapori, čipke in arheološki tekstil.

V delavnici za les skrbimo za bogato zbirko pohištva na gradu, predmete umetne obrti ter za leseno plastiko. V delavnici za kovino konserviramo-restavriramo arheološke predmete, izdelke umetne obrti, orožje ter oklepe, v delavnici za keramiko, steklo in kamen predmete vseh oddelkov, v največjem obsegu pa arheološke predmete.

Pri strokovnih posegih dajemo prednost domačim muzealijam, občasno pa sprejemamo v delavnice predmete, ki jih hranijo tudi drugi javni zavodi in zasebniki.

RELIKVIARIJ Z JANEZOM NEPOMUKOM, predstavitev konservatorsko-restavratorskih posegov

UNIFORMA ČLANA ZVEZE FANTOVSKIH ODSEKOV iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor, predstavitev konservatorsko-restavratorskih posegov

SONČNIK iz Dolenjskega muzeja, predstavitev konservatorskih posegov

PONOVNO konserviranje in restavriranje, predstavitev posegov

PUTTA Z GRBOMA RODBINE LESLIE IN MANNSFELD, predstavitev posegov

KOZARČEK iz poznega 14. stoletja, predstavitev posegov

PTUJSKI GRAD

Na gradu 1
2250 Ptuj
Rezervacije prostorov
Uporaba muzejskih prostorov
Preberi več
Poroka na Ptujskem gradu
Preberi več