Marij Pregelj – tapiserije iz butika Koteks Tobus

Marij Pregelj – tapiserije iz butika Koteks Tobus

Zbirka osmih tapiserij, stkanih po predlogah slikarja Marija Preglja, enega izmed najpomembnejših slovenskih slikarjev v drugi polovici 20. stoletja in tkalke Etelke Tobolka iz Novega Sada, je nastala leta 1967. Predstavlja dragocen primer profanega monumentalnega slikarstva, ki je v slovenskem prostoru zelo redek.

Tapiserije so bile stkane za opremo butika Koteks Tobus v Ljubljani (sedaj KOTO, d.o.o.), ki so ga zaradi prenove konec sedemdesetih let zaprli, tapiserije pa deponirali. Zbirka je bila vnovič odkrita leta 1998 ob raziskovanju opusa arhitekta Otona Jugovca, ki je opremil butik. Lastnik tapiserij KOTO, d.o.o., je strokovni nadzor in hrambo tapiserij zaupal Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož, kjer je bila celotna zbirka v konservatorsko-restavratorski delavnici za tekstil leta 2003 tudi restavrirana.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑