Marij Pregelj – tapiserije iz butika Koteks Tobus

Marij Pregelj – tapiserije iz butika Koteks Tobus

Zbirka osmih tapiserij, stkanih po predlogah slikarja Marija Preglja, enega izmed najpomembnejših slovenskih slikarjev v drugi polovici 20. stoletja in tkalke Etelke Tobolka iz Novega Sada, je nastala leta 1967. Predstavlja dragocen primer profanega monumentalnega slikarstva, ki je v slovenskem prostoru zelo redek.

Tapiserije so bile stkane za opremo butika Koteks Tobus v Ljubljani (sedaj KOTO, d.o.o.), ki so ga zaradi prenove konec sedemdesetih let zaprli, tapiserije pa deponirali. Zbirka je bila vnovič odkrita leta 1998 ob raziskovanju opusa arhitekta Otona Jugovca, ki je opremil butik. Lastnik tapiserij KOTO, d.o.o., je strokovni nadzor in hrambo tapiserij zaupal Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož, kjer je bila celotna zbirka v konservatorsko-restavratorski delavnici za tekstil leta 2003 tudi restavrirana.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑