Grad Velika Nedelja

   
Grad Velika Nedelja

Grad, ki stoji nedaleč od župnijske cerkve, je stara križniška komenda, ki se prvič omenja leta 1273. V zasnovi pa je verjetno nastala že kmalu po letu 1200, ko je Friderik Ptujski, salzburški ministerial, s pomočjo nemškega viteškega reda zavzel velikonedeljsko ozemlje. Njegovo srednjeveško jedro je še ohranjeno v jugozahodnem delu sedanje grajske stavbe, vendar pa danes prevladuje renesančna gradbena koncepcija. Poznejše predelave, zlasti tiste med letoma 1723 in 1730, niso bistveno spremenile zunanje podobe gradu.

Na dvorišču gradu je ohranjen baročni vodnjak s kovano krono in pogonskim mehanizmom.

V grajski kapeli so bile tudi znamenite gotske plastike sv. Katarine, sv. Barbare in Sočutne iz prve četrtine 15. stoletja. Neposredno jih je mogoče povezati z delovanjem kiparske delavnice, ki se je ok. leta 1400 izoblikovala na gradbišču romarske cerkve na Ptujski gori. Danes omenjene plastike bogatijo zbirko gradu na Ptuju. Zelo kvaliteten kiparski izdelek, ki je ponovno vzidan v steno gradu na notranjem dvorišču, predstavlja grbovni relief komturja Marquarda von Eckha iz leta 1612, čigar avtorstvo pa je pripisano italijanskemu renesančnemu kiparju Philibertu Pacobelli.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑