Zbirka fevdalne stanovanjske kulture

   
Zbirka fevdalne stanovanjske kulture

V prvem nadstropju ptujskega gradu je na ogled zbirka fevdalne stanovanjske kulture iz časa od 16. do 20. stoletja. Prostori so urejeni ambientalno in večidel opremljeni s pohištvom in umetninami iz zapuščine grofov Herbersteinov, ki so predmete v začetku 20. stoletja prepeljali z bližnjih gradov Vurberk in Hrastovec. Nekaj predmetov je bilo pripeljanih po letu 1945 iz okoliških gradov, predvsem iz baročnega dvorca Dornava.

Zadnji lastniki gradu so zbrali tudi pomembno zbirko rodbinskih portretov z Žigo Herbersteinom, diplomatom in vojskovodjem iz 16. stoletja, upodobljenem v turškem plašču, ki mu ga je poklonil sultan Sulejman Veličastni. Med drugimi umetninami so dragocene bruseljske tapiserije iz 17. stoletja, ki prikazujejo zgodbo grškega junaka Odiseja in pastoralne prizore; tapiserije so iz zapuščine grofov Lesliejev.

Grofje Leslieji so v drugi polovici 17. stoletja v severovzhodnem krilu grajske stavbe uredili slavnostno dvorano in kapelo. V dvorani je razstavljena zbirka turkerij, slik s turškimi motivi, ki so nastale v 17. stoletju in so jih na Ptuj prinesli iz gradu Vurberk. Na njih so upodobljeni znameniti turški in evropski vojskovodje in dostojanstveniki, dame iz Osmanskega imperija in prebivalci daljnih dežel. Zbirka dokumentira zgodnje zanimanje izobraženih Evropejcev za tuje kulture in je največja v Evropi.

Nekatere muzealije so na ogled v podatkovni bazi slovenskih muzejev in galerij:

Zbirka pohištva na Ptujskem gradu
Tapiserije
Štukatura na Ptujskem gradu
Turkerije

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑