Zbirka fevdalne stanovanjske kulture

   
Zbirka fevdalne stanovanjske kulture

V prvem nadstropju ptujskega gradu je na ogled zbirka fevdalne stanovanjske kulture iz časa od 16. do 20. stoletja. Prostori so urejeni ambientalno in večidel opremljeni s pohištvom in umetninami iz zapuščine grofov Herbersteinov, ki so predmete v začetku 20. stoletja prepeljali z bližnjih gradov Vurberk in Hrastovec. Nekaj predmetov je bilo pripeljanih po letu 1945 iz okoliških gradov, predvsem iz baročnega dvorca Dornava.

Zadnji lastniki gradu so zbrali tudi pomembno zbirko rodbinskih portretov z Žigo Herbersteinom, diplomatom in vojskovodjem iz 16. stoletja, upodobljenem v turškem plašču, ki mu ga je poklonil sultan Sulejman Veličastni. Med drugimi umetninami so dragocene bruseljske tapiserije iz 17. stoletja, ki prikazujejo zgodbo grškega junaka Odiseja in pastoralne prizore; tapiserije so iz zapuščine grofov Lesliejev.

Grofje Leslieji so v drugi polovici 17. stoletja v severovzhodnem krilu grajske stavbe uredili slavnostno dvorano in kapelo. V dvorani je razstavljena zbirka turkerij, slik s turškimi motivi, ki so nastale v 17. stoletju in so jih na Ptuj prinesli iz gradu Vurberk. Na njih so upodobljeni znameniti turški in evropski vojskovodje in dostojanstveniki, dame iz Osmanskega imperija in prebivalci daljnih dežel. Zbirka dokumentira zgodnje zanimanje izobraženih Evropejcev za tuje kulture in je največja v Evropi.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑