Stenske poslikave v gradu Ormož

   
Stenske poslikave v gradu Ormož

Poslikave v prvem nadstropju gradu spadajo med najpomembnejše klasicistične poslikave v Sloveniji. Avstrijski umetnik Alojz Gleichenperger je po naročilu takratnega lastnika Jožefa Pauerja leta 1810 poslikal štiri sobane v zahodnem traktu gradu.

V nekdanji jedilnici je naslikana iluzionistična pokrajina z antičnim motivom. Strop navidezno podpirajo štirje stebri z jonskimi kapiteli, ob katerih stojijo štiri antične boginje. Nad vzhodnimi vrati je tihožitje z opico, ki pridržuje list papirja z napisom: PHILOSOPHIA ET PSYHELOGIA ALOI GLEICHENPERGE PINXIT MDCCCX.

V sosednjem salonu je poslikan le strop. Na sredi vsake od stranic je slikar upodobil po eno personifikacijo štirih kontinentov.
Prehodni hodnik je nekdanja kadilnica, ki je le dekorativno poslikana, v zaključnih lunetah pa sta dva manjša prizora s putti, ki predstavljata poletje in jesen.
V nekdanji knjižnici je poslikan prav tako samo strop, kjer se v školjkastem krogu izmenjujejo dekorativni motivi in upodobitve morskih živali – ribe, raki, školjke, želve.

Zahodno in vzhodno sta naslikana še dva mitološka prizora. Na zahodni steni pa je prezentiran del fresk z rastlinskim motivom, iz časa obnove gradu po vpadu Krucev leta 1704.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑