Stenske poslikave v gradu Ormož

   
Stenske poslikave v gradu Ormož

Poslikave v prvem nadstropju gradu spadajo med najpomembnejše klasicistične poslikave v Sloveniji. Avstrijski umetnik Alojz Gleichenperger je po naročilu takratnega lastnika Jožefa Pauerja leta 1810 poslikal štiri sobane v zahodnem traktu gradu.

V nekdanji jedilnici je naslikana iluzionistična pokrajina z antičnim motivom. Strop navidezno podpirajo štirje stebri z jonskimi kapiteli, ob katerih stojijo štiri antične boginje. Nad vzhodnimi vrati je tihožitje z opico, ki pridržuje list papirja z napisom: PHILOSOPHIA ET PSYHELOGIA ALOI GLEICHENPERGE PINXIT MDCCCX.

V sosednjem salonu je poslikan le strop. Na sredi vsake od stranic je slikar upodobil po eno personifikacijo štirih kontinentov.
Prehodni hodnik je nekdanja kadilnica, ki je le dekorativno poslikana, v zaključnih lunetah pa sta dva manjša prizora s putti, ki predstavljata poletje in jesen.
V nekdanji knjižnici je poslikan prav tako samo strop, kjer se v školjkastem krogu izmenjujejo dekorativni motivi in upodobitve morskih živali – ribe, raki, školjke, želve.

Zahodno in vzhodno sta naslikana še dva mitološka prizora. Na zahodni steni pa je prezentiran del fresk z rastlinskim motivom, iz časa obnove gradu po vpadu Krucev leta 1704.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Na vrh ↑