Stenske poslikave v gradu Ormož

   
Stenske poslikave v gradu Ormož

Poslikave v prvem nadstropju gradu spadajo med najpomembnejše klasicistične poslikave v Sloveniji. Avstrijski umetnik Alojz Gleichenperger je po naročilu takratnega lastnika Jožefa Pauerja leta 1810 poslikal štiri sobane v zahodnem traktu gradu.

V nekdanji jedilnici je naslikana iluzionistična pokrajina z antičnim motivom. Strop navidezno podpirajo štirje stebri z jonskimi kapiteli, ob katerih stojijo štiri antične boginje. Nad vzhodnimi vrati je tihožitje z opico, ki pridržuje list papirja z napisom: PHILOSOPHIA ET PSYHELOGIA ALOI GLEICHENPERGE PINXIT MDCCCX.

V sosednjem salonu je poslikan le strop. Na sredi vsake od stranic je slikar upodobil po eno personifikacijo štirih kontinentov.
Prehodni hodnik je nekdanja kadilnica, ki je le dekorativno poslikana, v zaključnih lunetah pa sta dva manjša prizora s putti, ki predstavljata poletje in jesen.
V nekdanji knjižnici je poslikan prav tako samo strop, kjer se v školjkastem krogu izmenjujejo dekorativni motivi in upodobitve morskih živali – ribe, raki, školjke, želve.

Zahodno in vzhodno sta naslikana še dva mitološka prizora. Na zahodni steni pa je prezentiran del fresk z rastlinskim motivom, iz časa obnove gradu po vpadu Krucev leta 1704.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑