Konservatorsko-restavratorska dejavnost

V muzeju delujejo štiri delavnice, katerih naloga je izvajanje aktivnih konservatorsko-restavratorskih posegov in preventive kar pomeni zagotavljanje klimatskih razmer v prostorih muzeja.

V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja smo bili prvi v Sloveniji, ki smo ustanovili restavratorski atelje za tekstil, v katerem smo pričeli z restavriranjem dragocenih bruseljskih tapiserij iz začetka 17. stoletja. Danes pa izvajamo zahtevne posege tudi na ostalih zgodovinskih tekstilijah kot so liturgični tekstil, zastave, prapori, čipke in arheološki tekstil.

V delavnici za les skrbimo za bogato zbirko pohištva na gradu, predmete umetne obrti ter za leseno plastiko. V delavnici za kovino konserviramo-restavriramo arheološke predmete, izdelke umetne obrti, orožje ter oklepe, v delavnici za keramiko, steklo in kamen predmete vseh oddelkov, v največjem obsegu pa arheološke predmete.

Pri strokovnih posegih dajemo prednost domačim muzealijam, občasno pa sprejemamo v delavnice predmete, ki jih hranijo tudi drugi javni zavodi in zasebniki.

RELIKVIARIJ Z JANEZOM NEPOMUKOM, predstavitev konservatorsko-restavratorskih posegov
UNIFORMA ČLANA ZVEZE FANTOVSKIH ODSEKOV iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor, predstavitev konservatorsko-restavratorskih posegov
SONČNIK iz Dolenjskega muzeja, predstavitev konservatorskih posegov
PONOVNO konserviranje in restavriranje, predstavitev posegov
PUTTA Z GRBOMA RODBINE LESLIE IN MANNSFELD, predstavitev posegov
KOZARČEK iz poznega 14. stoletja, predstavitev posegov


Konserviranje KOPTSKIH TKANIN IZ NARODNEGA MUZEJA, predstavitev konservatorskih posegov

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑