Poglej v muzej, počitniške dejavnosti za družine

PTUJSKI GRAD, 25. junij – 31. avgust 2024

Ptujski grad za družine ponuja in priporoča naslednje dejavnosti in oglede:

+ MUZEJSKI KARTONČKI
Ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu je poučnejši z Muzejskimi kartončki! Izposoja na muzejski blagajni ob nakupu vstopnice. Izbirate lahko med dvema setoma:

  • Zmaj, ki je videl svetnika: Poiščite umetnine, na katerih so upodobljeni zmaji!
  • Skrinja, stol, omara: Odkrijte najlepše in najbolj zanimive kose starega grajskega pohištva!

+ ZBIRKA GLASBIL, samostojni ogled
Največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem ponuja obilo zanimivosti! Poglejte in poslušajte glasbila vojaške in mestne godbe, pa pihala, brenkala, godala in glasbila s tipkami. Zaigrajte na činele, triangel, tamburin ter potresajočo palico s kraguljčki. S pomočjo kapelniške palice za trenutek postanite vodja godbe! Zaigrajte še na godbeni boben in zvončke ter s pomočjo didaktičnih modelov klavikorda, spineta in klavirja spoznajte razlike med glasbili s tipkami. Oglejte si svetovno redkost: dvojno antično piščal tibio. Poslušajte godala, lesene flavte, lutnjo in harfo. Za konec zaigrajte še na orgelske registre. V zbirki glasbil je vedno živahno in zelo glasno!

+ ZBIRKA TRADICIONALNIH PUSTNIH MASK, samostojni ogled
Le kdo ne pozna znamenitega ptujskega kurenta? Na razstavi tradicionalnih pustnih mask lahko spoznate še druge maske tega območja: orače, piceka, ruso, medveda … Oglejte si njihovo pustno povorko in glasno pozvonite s kurentovimi zvonci! V muzejski trgovini so vam na voljo slikanica Mali kurent, pobarvanka s prstnimi lutkami Pobarvaj in izreži ter delovni zvezek Zgodbe o tradicionalnih pustnih maskah

+ DROBNA GALERIJA, brezplačna delavnica za otroke in mladino

6. julij 2024, 14.00 – 17.00, Ptujski grad, pedagoška soba

Delavnice Male poletne akademije Art Stays, ki se vsako leto odvijejo v času festivala pod strokovnim vodstvom izkušenih mentorjev, so pravi naslov za vse nadobudne mlade ustvarjalke in ustvarjalce. Letošnja tema PROSTOR ponuja mladi domišljiji prosto pot, da ustvari svoj prostor, po svojih željah in potrebah. Otroci in najstniki bodo napolnili osem majhnih galerij/dioram in preko uporabe in oblikovanja prostora pokazali svoj jaz.
Mentorica: Tjaša Rener, akademska slikarka

+ MINI PROSTOR ZA MINI ZBIRKO, delavnice za družine

Grajska galerija, 10. in 11. julij; 7,. 8., 14. in 15. avgust 2024

Dragi otroci in spoštovani starši, pridružite se nam na delavnicah, na katerih si bomo ogledali sodobno umetnost v starodavnih sobanah Ptujskega gradu! V okviru festivala sodobne umetnosti Art Stays so umetniki svoje umetnine na temo PROSTOR postavili med nekaj stoletij stare slike v grajski galeriji. Po ogledu bomo v origami tehniki izdelali mini prostor za mini zbirko poletnih spominov. Brezplačne delavnice za obiskovalce z muzejsko vstopnico so namenjene družinam z otroki, starimi več kot 5 let.

+ ZBIRKA POLETNIH SPOMINOV, delavnica za družine

Ptujski grad – pedagoška soba, 20. julij 2024, od 10. do 13. ure

Dragi otroci in spoštovani starši, pridružite se nam na delavnici za družine! Ogledali si bomo sodobno umetnost v starodavnih sobanah Ptujskega gradu. V okviru festivala sodobne umetnosti Art Stays so umetniki svoje umetnine na temo PROSTOR postavili med nekaj stoletij stare slike v grajski galeriji. Po ogledu bomo v origami tehniki izdelali škatlice za mini zbirko in jih napolnili s poletnimi spomini. Na voljo bodo tudi sestavljanke z motivi grajskih slik. Brezplačna delavnica je namenjena družinam z otroki, starimi več kot 5 let.