POGLEJ V MUZEJ: dejavnosti za družine

Ptujski grad, poletne počitnice, 24. junij do 31. avgust 2023

Ptujski grad za družine ponuja in priporoča naslednje dejavnosti in oglede:


  • MUZEJSKI KARTONČKI

Ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu je poučnejši z Muzejskimi kartončki! Na voljo na muzejski blagajni ob nakupu vstopnice.

+ Zmaj, ki je videl svetnika: Poiščite umetnine, na katerih so upodobljeni zmaji!

+ Skrinja, stol, omara: Odkrijte najlepše in najbolj zanimive kose starega grajskega pohištva!


  • FESTIVAL ART STAYS, vodstvo za družine

Nedelja, 9. 7. 2023, od 10. do 12. ure. Pričetek v Dominikanskem samostanu in zaključek v grajski galeriji Ptujskega gradu, kjer moderne umetnine delajo družbo nekaj stoletij starim slikam.


  • POLETNO POTOVANJE, julijski Muzejski vikend

Dragi otroci, spoštovani starši, pridružite se nam na brezplačni delavnici, na kateri si bomo ogledali sodobno umetnost v starodavnih sobanah Ptujskega gradu. V okviru festivala sodobne umetnosti Art Stays so umetniki svoje umetnine postavili med nekaj stoletij stare slike v grajski galeriji. Po ogledu bomo v origami tehniki izdelali ladje, ladjice, katamarane, čolne in barke … ter v domišljiji prepluli širna morja!

Ptujski grad, sobota, 22. 7. 2023, od 10. do 13. ure.

Na delavnico za družine POLETNO POTOVANJE vabimo tudi 16., 17., 23., 24., 30. in 31. avgusta 2023, od 10. do 13. ure.


  • ZBIRKA GLASBIL, samostojni ogled

Največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem ponuja obilo zanimivosti! Poglejte in poslušajte glasbila vojaške in mestne godbe, pa pihala, brenkala, godala in glasbila s tipkami. Zaigrajte na činele, triangel, tamburin ter potresajočo palico s kraguljčki. S pomočjo kapelniške palice za trenutek postanite vodja godbe! Zaigrajte še na godbeni boben in zvončke ter s pomočjo didaktičnih modelov klavikorda, spineta in klavirja spoznajte razlike med glasbili s tipkami. Oglejte si svetovno redkost: dvojno antično piščal tibio. Poslušajte godala, lesene flavte, lutnjo in harfo. Za konec zaigrajte še na orgelske registre. V zbirki glasbil je vedno živahno in glasno!


  • ZBIRKA TRADICIONALNIH PUSTNIH MASK, samostojni ogled

Le kdo ne pozna znamenitega ptujskega kurenta? Na razstavi tradicionalnih pustnih mask pa lahko spoznate še druge maske tega območja: orače, piceka, ruso, medveda … Le oglejte si njihovo pustno povorko in glasno pozvonite s kurentovimi zvonci! V delu razstave, namenjenem otrokom, od blizu spoznajte piceka, vilo, ruso in kurenta ter sestavljajte lesene sestavljanke s tradicionalnimi pustnimi liki.