POGLEJ V MUZEJ: dejavnosti za družine

Božično – novoletne počitnice

24. december 2022 do 2. januar 2023

Ptujski grad za družine ponuja in priporoča naslednje dejavnosti in oglede:

  • MUZEJSKI KARTONČKI

Ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu je poučnejši z Muzejskimi kartončki! Na voljo na muzejski blagajni ob nakupu vstopnice.

+ Zmaj, ki je videl svetnika: Poiščite umetnine, na katerih so upodobljeni zmaji!

+ Skrinja, stol, omara: Odkrijte najlepše in najbolj zanimive kose starega grajskega pohištva!


  • JAVNA VODSTVA ZA DRUŽINE

sreda, četrtek in petek, 28., 29. in 30. december 2022, ob 11. uri

Ob nakupu vstopnice v sredo, četrtek in petek, 28., 29. in 30. decembra, se nam ob 11. uri pridružite na brezplačnem družinskem vodstvu. Obvezna je najava na ptujski.grad@pmpo.si!


  • UGANKE NEUGNANKE

V sobane Ptujskega gradu so se skrile uganke neugnanke, ki čakajo, da jih rešite!


  • ZBIRKA GLASBIL, samostojni ogled

Največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem ponuja obilo zanimivosti! Poglejte in poslušajte glasbila vojaške in mestne godbe, pa pihala, brenkala, godala in glasbila s tipkami. Zaigrajte na činele, triangel, tamburin ter potresajočo palico s kraguljčki. S pomočjo kapelniške palice za trenutek postanite vodja godbe! Zaigrajte še na godbeni boben in zvončke ter s pomočjo didaktičnih modelov klavikorda, spineta in klavirja spoznajte razlike med glasbili s tipkami. Oglejte si svetovno redkost: dvojno antično piščal tibio. Poslušajte godala, lesene flavte, lutnjo in harfo. Za konec zaigrajte še na orgelske registre. V zbirki glasbil je vedno živahno in glasno!


  • ZBIRKA TRADICIONALNIH PUSTNIH MASK, samostojni ogled

Le kdo ne pozna znamenitega ptujskega kurenta? Na razstavi tradicionalnih pustnih mask pa lahko spoznate še druge maske tega območja: orače, piceka, ruso, medveda … Le oglejte si njihovo pustno povorko in glasno pozvonite s kurentovimi zvonci!