POGLEJ V MUZEJ: dejavnosti za družine

Ptujski grad, 17. februar 2024 do 3. marec 2024

Ptujski grad za družine ponuja in priporoča naslednje dejavnosti in oglede:

+ JAVNA VODSTVA za družine
sreda in petek, 21. 2. in 23. 2, ter sreda in petek, 28. 2. in 1. 3., ob 11. uri

Ob nakupu vstopnice se nam v sredo in petek, 21. in 23. februarja, ter v sredo in petek, 28. februarja in 1. marca, ob 11. uri pridružite na brezplačnem družinskem vodstvu. Obvezna je najava na ptujski.grad@pmpo.si!

+ MUZEJSKI KARTONČKI
Ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu je poučnejši z Muzejskimi kartončki! Izposoja na muzejski blagajni ob nakupu vstopnice. Izbirate lahko med dvema setoma:

  • Zmaj, ki je videl svetnika: Poiščite umetnine, na katerih so upodobljeni zmaji!
  • Skrinja, stol, omara: Odkrijte najlepše in najbolj zanimive kose starega grajskega pohištva!

+ UGANKE NEUGNANKE
V sobane Ptujskega gradu so se skrile uganke, ki čakajo, da jih rešite!

+ ZBIRKA GLASBIL, samostojni ogled
Največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem ponuja obilo zanimivosti! Poglejte in poslušajte glasbila vojaške in mestne godbe, pa pihala, brenkala, godala in glasbila s tipkami. Zaigrajte na činele, triangel, tamburin ter potresajočo palico s kraguljčki. S pomočjo kapelniške palice za trenutek postanite vodja godbe! Zaigrajte še na godbeni boben in zvončke ter s pomočjo didaktičnih modelov klavikorda, spineta in klavirja spoznajte razlike med glasbili s tipkami. Oglejte si svetovno redkost: dvojno antično piščal tibio. Poslušajte godala, lesene flavte, lutnjo in harfo. Za konec zaigrajte še na orgelske registre. V zbirki glasbil je vedno živahno in zelo glasno!

+ ZBIRKA TRADICIONALNIH PUSTNIH MASK, samostojni ogled
Le kdo ne pozna znamenitega ptujskega kurenta? Na razstavi tradicionalnih pustnih mask lahko spoznate še druge maske tega območja: orače, piceka, ruso, medveda … Le oglejte si njihovo pustno povorko in glasno pozvonite s kurentovimi zvonci! V muzejski trgovini so vam na voljo slikanica Mali kurent, pobarvanka s prstnimi lutkami Pobarvaj in izreži ter delovni zvezek Zgodbe o tradicionalnih pustnih maskah