Duša Jesih: Kamuflaža

Festival Art Stays, Ptuj, 4. julij – 8. september 2024

Duša Jesih: Kamuflaža – igra svetlobe in senc

V Miheličevi galeriji na Ptuju se obiskovalci lahko potopijo v fascinantni svet umetnice Duše Jesih, kjer se meje med realnim in iluzornim zabrišejo. Razstava “Kamuflaža” ni le predstavitev slik, ampak celostna izkušnja, ki prepleta umetnost s prostorom in vabi k aktivnemu sodelovanju. Jesihova mojstrsko uporablja geometrijske oblike, barve in teksture, ki se prelivajo v galerijski prostor in ustvarjajo iluzijo gibanja in spreminjanja. Njena dela niso statične slike na platnu, ampak aktivni elementi, ki se soočajo s prostorom in se vanj integrirajo. To ustvarja edinstveno simbiozo med umetnostjo in okoljem, ki v gledalcu prebudi radovednost in ga spodbudi k raziskovanju.
Razstava ni retrospektiva preteklega dela, ampak pogled v prihodnost umetničinega ustvarjanja. Predstavlja njen trenutni fokus in ponuja vpogled v nove smeri, ki jih umetnost raziskuje v kontekstu prostora. Koncept kamuflaže, ki je ime razstave, ni zgolj metafora za skrivalnico, ampak ponazarja tudi način interakcije umetnosti z okolico. Dela se prilagajajo prostoru, se vanj integrirajo in ga s tem aktivno soustvarjajo. Na razstavi bodo predstavljene nove instalacije, zasnovane posebej za Miheličevo galerijo, ki izkoriščajo arhitekturo.

Duša Jesih se je rodila 16. januarja 1977 v Ljubljani. Leta 1996 je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer grafično oblikovanje. Na Visoki šoli za likovno umetnost v Ljubljani je diplomirala iz slikarstva, kjer je tri leta pozneje opravila tudi specializacijo iz slikarstva. V obdobju 2006-2007 se je Jesihova udeležila specializacijskih tečajev na Cité Internationale des Arts v Parizu. Leta 2012 se je vpisala na magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2015 prejela Prešernovo nagrado za študente. Živi v Ljubljani.