Mitraizem in ptujski mitreji I, dokumentarec

Deo Soli Ptuj

Mitraizem in ptujski mitreji I

Premiera dokumentarca

V torek, 8. 2. 2022, na slovenski kulturni praznik, je bila v Hotelu Mitra na Ptuju premiera dokumentarca o mitraizmu in ptujskih mitrejih.

Video z naslovom „Mitraizem in ptujski mitreji I“ je prvi iz serije treh videov te tematike, ki bodo izšli letos; 2. in 3. del bosta predstavljena na poletni in zimski solsticij, torej junija in decembra.

Prvi del letošnje trilogije publiko seznani s področjem mitraizma in predstavi ptujske mitreje. Teh so odkrili kar pet, dva od njih, I. in III. mitrej, sta predstavljena na mestu najdbe (in situ), kar Ptuj v sodobnem času v oziru predstavljanja mitraizma postavlja na svetovni vrh.

Področje in tematika sta pojasnjena s strokovnega zornega kota in pa tudi v oziru, kaj to bogastvo za Ptuj pomeni v širšem smislu, arheološkem, strokovnem in turističnem.

V videu nastopajo Mihael Toš, Peter Vesenjak, Aleksander Lorenčič, Aleksandra Nestorović, Ivan Žižek, Ivan Tušek, Miran Harb, Nuška Gajšek in kot gosta Inga Vilogorac Brčić in Tino Leleković, ki kot tuja strokovnjaka komentirata izjemno pomembnost Ptuja.

Projekt Deo Soli je podprl tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ki v videu tudi spregovori o lepotah in pomembnosti Ptuja.

V projektu Deo Soli Ptuj sodelujejo Agencia Toš@Tosch, Hotel Mitra Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož in Mestna občina Ptuj.

Napovednik:

Video v HD resoluciji:

Video v Full HD resoluciji:

Spletna stran projekta: www.deosoli.info

Facebook stran: www.facebook.com/invictomithrae