Zbirka tradicionalnih pustnih mask

   
Zbirka tradicionalnih pustnih mask

Ptujsko in Dravsko polje, Haloze in Slovenske gorice lahko označimo za tisto območje v severovzhodni Sloveniji, ki zbuja pozornost zaradi števila in raznovrstnosti tradicionalnih pustnih mask. V zbirki so na ogled orači, rusa, medved, baba nosi deda, haloški Jürek, ploharji, kopanja, picek, kura, vile, dornavski cigani, kopjaš, koranti in hudič. Najbolj priljubljen in množičen tradicionalen lik je korant ali kurent. Njegov izvor še ni pojasnjen, obstaja pa nekaj domnev, povezanih z ilirsko-keltskim izročilom, z mitskimi spremljevalci boginje Kibele v pozni antiki,s predniki Slovencev, z naseljevanjem Uskokov v 16. stoletju itd. Po starem verovanju naj bi bil korant demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑