Zbirka slik na steklu

   
Zbirka slik na steklu

Slikanje na steklo je ena izmed najlepših stvaritev ljudske umetnosti. Na steklo slikani nabožni motivi so krasili kmečka stanovanja od 18. do prve polovice 20. stoletja.

Razstava obiskovalca popelje skozi zgodovino slikanja na steklo, osvetli čas in prostor kjer je nastala večina razstavljenih slik, oriše potek dela v slikarski delavnici in prodajo slik.

Razen nekaj izjem, so vse slike, ki so na ogled, nastale v obrtnih delavnicah, ki so se razvile okoli steklarn konec 18. in v 19. stoletju v Pohořiju (nem. Buchers) na današnjem Češkem in v Sandlu na Gornjem Avstrijskem.

Na ogled je rekonstrukcija obrtne slikarske delavnice, med kmečkimi ljudmi najbolj priljubljeni motivi ter “bohkov kot” s slikami na steklo kot živopisanim okrasom in magičnim predmetom.

Nekatere muzealije so na ogled v podatkovni bazi slovenskih muzejev in galerij:

Slike na steklu

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑