Velika Nedelja skozi stoletja

Velika Nedelja skozi stoletja

Zgodovina Velike Nedelje je neločljivo povezana s prihodom vitezov nemškega reda. Nemški viteški red – Deutscher Ritterorden – je bil tretji in najmlajši v vrsti viteških redov, ki so nastali kot posledica križarskih vojn za osvoboditev Jeruzalema in drugih svetih krajev v Palestini.

V svojih pravilih je omenjeni red združeval viteštvo in redovništvo. Poleg navadnih meniških obljub so se nemški vitezi zavezali, da se bodo z mečem bojevali zoper nekristjane.

Bogato društveno življenje v Veliki Nedelji in njeni okolici je prikazano v drugem prostoru omenjene razstave. Med obema vojnama so delovala različna društva: Katoliško slovensko bralno društvo Mir, Orliški krožek, Dekliški krožek in Marijina družba.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Na vrh ↑