Velika Nedelja skozi stoletja

Velika Nedelja skozi stoletja

Zgodovina Velike Nedelje je neločljivo povezana s prihodom vitezov nemškega reda. Nemški viteški red – Deutscher Ritterorden – je bil tretji in najmlajši v vrsti viteških redov, ki so nastali kot posledica križarskih vojn za osvoboditev Jeruzalema in drugih svetih krajev v Palestini.

V svojih pravilih je omenjeni red združeval viteštvo in redovništvo. Poleg navadnih meniških obljub so se nemški vitezi zavezali, da se bodo z mečem bojevali zoper nekristjane.

Bogato društveno življenje v Veliki Nedelji in njeni okolici je prikazano v drugem prostoru omenjene razstave. Med obema vojnama so delovala različna društva: Katoliško slovensko bralno društvo Mir, Orliški krožek, Dekliški krožek in Marijina družba.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑