Povodnov muzej in Orfejev spomenik

   
Povodnov muzej in Orfejev spomenik

Na Slovenskem trgu je najstarejši lapidarij na prostem v Sloveniji. Imenuje se po kuratu Simonu Povodnu, ki je dal leta 1830 vzidati antične spomenike s Ptuja in okolice v ostenje mestnega stolpa.

Med njimi so deli civilnih in vojaških nagrobnikov, pepelnic, žrtvenikov, reliefnih posvetilnih plošč in kvadrov. K muzeju sodijo tudi žrtveniki, postavljeni v nišah na severni strani cerkve sv. Jurija.

Pred mestnim stolpom stoji skoraj 5 metrov visok spomenik, največji, kar jih je bilo odkritih v rimski provinci Zgornji Panoniji. Po vsej verjetnosti stoji na mestu odkritja. Z zelo zabrisanega napisa se da razbrati, da je bil nagrobnik iz pohorskega marmorja v 2. stoletju postavljen županu Marku Valeriju Veru.

Na osrednjem reliefu je upodobljen Orfej, ki v žalosti za izgubljeno Evridiko igra na liro. Zato se je zanj uveljavilo ime Orfejev spomenik. V srednjem veku je služil kot sramotilni kamen – pranger. Na spodnji del so pritrdili železni sponi za vklepanje zločincev, s katerima pa so poškodovali napis.

Nekatere spomenike si lahko ogledate v podatkovni bazi slovenskih muzejev in galerij.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑