Povodnov muzej in Orfejev spomenik

   
Povodnov muzej in Orfejev spomenik

Na Slovenskem trgu je najstarejši lapidarij na prostem v Sloveniji. Imenuje se po kuratu Simonu Povodnu, ki je dal leta 1830 vzidati antične spomenike s Ptuja in okolice v ostenje mestnega stolpa.

Med njimi so deli civilnih in vojaških nagrobnikov, pepelnic, žrtvenikov, reliefnih posvetilnih plošč in kvadrov. K muzeju sodijo tudi žrtveniki, postavljeni v nišah na severni strani cerkve sv. Jurija.

Pred mestnim stolpom stoji skoraj 5 metrov visok spomenik, največji, kar jih je bilo odkritih v rimski provinci Zgornji Panoniji. Po vsej verjetnosti stoji na mestu odkritja. Z zelo zabrisanega napisa se da razbrati, da je bil nagrobnik iz pohorskega marmorja v 2. stoletju postavljen županu Marku Valeriju Veru.

Na osrednjem reliefu je upodobljen Orfej, ki v žalosti za izgubljeno Evridiko igra na liro. Zato se je zanj uveljavilo ime Orfejev spomenik. V srednjem veku je služil kot sramotilni kamen – pranger. Na spodnji del so pritrdili železni sponi za vklepanje zločincev, s katerima pa so poškodovali napis.

Nekatere spomenike si lahko ogledate v podatkovni bazi slovenskih muzejev in galerij.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Na vrh ↑