Povodnov muzej in Orfejev spomenik

   
Povodnov muzej in Orfejev spomenik

Na Slovenskem trgu je najstarejši lapidarij na prostem v Sloveniji. Imenuje se po kuratu Simonu Povodnu, ki je dal leta 1830 vzidati antične spomenike s Ptuja in okolice v ostenje mestnega stolpa.

Med njimi so deli civilnih in vojaških nagrobnikov, pepelnic, žrtvenikov, reliefnih posvetilnih plošč in kvadrov. K muzeju sodijo tudi žrtveniki, postavljeni v nišah na severni strani cerkve sv. Jurija.

Pred mestnim stolpom stoji skoraj 5 metrov visok spomenik, največji, kar jih je bilo odkritih v rimski provinci Zgornji Panoniji. Po vsej verjetnosti stoji na mestu odkritja. Z zelo zabrisanega napisa se da razbrati, da je bil nagrobnik iz pohorskega marmorja v 2. stoletju postavljen županu Marku Valeriju Veru.

Na osrednjem reliefu je upodobljen Orfej, ki v žalosti za izgubljeno Evridiko igra na liro. Zato se je zanj uveljavilo ime Orfejev spomenik. V srednjem veku je služil kot sramotilni kamen – pranger. Na spodnji del so pritrdili železni sponi za vklepanje zločincev, s katerima pa so poškodovali napis.

Nekatere spomenike si lahko ogledate v podatkovni bazi slovenskih muzejev in galerij.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑