Od igrače do žare

   
Od igrače do žare

Od igrače do žare, tematska predstavitev ormoške poznobronastodobne in železnodobne keramike (11. – 1. stoletje p.n.št.) Keramične arheološke najdbe so razstavljene v tematskih sklopih: igrače, gradnja hiše, shramba, ognjišče, namizno posodje, livarstvo, preja in tkanje, bogovi in božanstva. Sledijo značilni grobovi s planega žarnega grobišča s konca bronaste dobe oziroma mlajše kulture žarnih grobišč. V moških grobovih so orožje in igle za spenjanje obleke, v ženskih pa sponke za obleko ter različni bronasti nakitni predmeti. Prvič se pojavi tudi kovina, ki nakazuje novo – železno dobo. Velike trebušaste posode so služile kot žare, v grobove pa so prilagali še razno posodje s hrano in pijačo za pokojnika v onostranstvu. Posodje je skrbno izdelano in ornamentirano v različnih tehnikah. Razstavljenega je tudi nekaj halštatskega posodja (starejša železna doba, 8.-5. stoletje p.n.št.) ter latenskih posod (mlajša železna doba, 4.-1. stoletje p.n.št.) ki so že izdelane na hitro se vrtečem lončarskem kolesu na nožni pogon. Razstava se zaključuje s pečjo iz latenskega obdobja.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑