Od igrače do žare

   
Od igrače do žare

Od igrače do žare, tematska predstavitev ormoške poznobronastodobne in železnodobne keramike (11. – 1. stoletje p.n.št.) Keramične arheološke najdbe so razstavljene v tematskih sklopih: igrače, gradnja hiše, shramba, ognjišče, namizno posodje, livarstvo, preja in tkanje, bogovi in božanstva. Sledijo značilni grobovi s planega žarnega grobišča s konca bronaste dobe oziroma mlajše kulture žarnih grobišč. V moških grobovih so orožje in igle za spenjanje obleke, v ženskih pa sponke za obleko ter različni bronasti nakitni predmeti. Prvič se pojavi tudi kovina, ki nakazuje novo – železno dobo. Velike trebušaste posode so služile kot žare, v grobove pa so prilagali še razno posodje s hrano in pijačo za pokojnika v onostranstvu. Posodje je skrbno izdelano in ornamentirano v različnih tehnikah. Razstavljenega je tudi nekaj halštatskega posodja (starejša železna doba, 8.-5. stoletje p.n.št.) ter latenskih posod (mlajša železna doba, 4.-1. stoletje p.n.št.) ki so že izdelane na hitro se vrtečem lončarskem kolesu na nožni pogon. Razstava se zaključuje s pečjo iz latenskega obdobja.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Na vrh ↑