Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča

   
Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča

Razstava prikazuje življenje in delo uglednega ormoškega meščana, ki je v 30. letih 20. stoletja deloval kot zdravnik in lastnik kopališča v Ormožu, obenem pa nam tudi približa zanimivosti mesta in tukajšnje življenje v nekoliko odmaknjenem času prve polovice prejšnjega stoletja.

Dr. Otmar Majerič je 1927. leta ustanovil v Ormožu sanatorij predvsem za zdravljenje revmatičnih bolnikov. Zdravljenje je potekalo z elektroterapijo. Sanatorij je razpolagal z dvajsetimi lepo urejenimi sobami, obiskovalcem pa je nudil tudi hrano. Leta 1932 je na lastne stroške uredil še kopališče v/ob reki Dravi v Ormožu. Svečano odprtje kopališča je potekalo 31. julija 1932, delovalo je vse do leta 1942.

V 30. letih 20. stoletja je kupil grad Preddvor pri Kranju, ki ga je preuredil v klimatsko zdravilišče, namenjeno težjim bolnikom.

Dokumentarni zvočni film o Ormožu, ki ga je finančno podprl, je bil posnet leta 1935 kot reklamni film, namenjen turistom in bolnikom. V njem je precejšen del namenjen predstavitvi mesta, okolice in tudi samega zdravilišča. Film o Ormožu je izvrsten vir za proučevanje etnologije, ljudskih običajev, glasbe in sploh življenja na širšem ormoškem območju.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Na vrh ↑