Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča

   
Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča

Razstava prikazuje življenje in delo uglednega ormoškega meščana, ki je v 30. letih 20. stoletja deloval kot zdravnik in lastnik kopališča v Ormožu, obenem pa nam tudi približa zanimivosti mesta in tukajšnje življenje v nekoliko odmaknjenem času prve polovice prejšnjega stoletja.

Dr. Otmar Majerič je 1927. leta ustanovil v Ormožu sanatorij predvsem za zdravljenje revmatičnih bolnikov. Zdravljenje je potekalo z elektroterapijo. Sanatorij je razpolagal z dvajsetimi lepo urejenimi sobami, obiskovalcem pa je nudil tudi hrano. Leta 1932 je na lastne stroške uredil še kopališče v/ob reki Dravi v Ormožu. Svečano odprtje kopališča je potekalo 31. julija 1932, delovalo je vse do leta 1942.

V 30. letih 20. stoletja je kupil grad Preddvor pri Kranju, ki ga je preuredil v klimatsko zdravilišče, namenjeno težjim bolnikom.

Dokumentarni zvočni film o Ormožu, ki ga je finančno podprl, je bil posnet leta 1935 kot reklamni film, namenjen turistom in bolnikom. V njem je precejšen del namenjen predstavitvi mesta, okolice in tudi samega zdravilišča. Film o Ormožu je izvrsten vir za proučevanje etnologije, ljudskih običajev, glasbe in sploh življenja na širšem ormoškem območju.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑