Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča

   
Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča

Razstava prikazuje življenje in delo uglednega ormoškega meščana, ki je v 30. letih 20. stoletja deloval kot zdravnik in lastnik kopališča v Ormožu, obenem pa nam tudi približa zanimivosti mesta in tukajšnje življenje v nekoliko odmaknjenem času prve polovice prejšnjega stoletja.

Dr. Otmar Majerič je 1927. leta ustanovil v Ormožu sanatorij predvsem za zdravljenje revmatičnih bolnikov. Zdravljenje je potekalo z elektroterapijo. Sanatorij je razpolagal z dvajsetimi lepo urejenimi sobami, obiskovalcem pa je nudil tudi hrano. Leta 1932 je na lastne stroške uredil še kopališče v/ob reki Dravi v Ormožu. Svečano odprtje kopališča je potekalo 31. julija 1932, delovalo je vse do leta 1942.

V 30. letih 20. stoletja je kupil grad Preddvor pri Kranju, ki ga je preuredil v klimatsko zdravilišče, namenjeno težjim bolnikom.

Dokumentarni zvočni film o Ormožu, ki ga je finančno podprl, je bil posnet leta 1935 kot reklamni film, namenjen turistom in bolnikom. V njem je precejšen del namenjen predstavitvi mesta, okolice in tudi samega zdravilišča. Film o Ormožu je izvrsten vir za proučevanje etnologije, ljudskih običajev, glasbe in sploh življenja na širšem ormoškem območju.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑