Ferkova egipčanska zbirka

Ferkova egipčanska zbirka

Ferkova egipčanska zbirka obsega 59 predmetov. Ptujskemu muzejskemu društvu jo je konec 19. stoletja podaril profesor Franc Ferk.

Med razstavljenim gradivom izstopajo amuleti, ki so jih stari Egipčani nosili v vsakdanjem življenju, da bi odvračali uroke in nesrečo. Prav tako so zanimive ušebti figurice, ki so jih prilagali v grobove, da bi v onostranstvu delale namesto njih.
Predstavljeni sta še dve posmrtni maski, ki sta bili originalno na mumificiranem pokojniku. Maski sta narejeni iz tekstila, prevlečeni sta z mavcem, njuna površina pa je pobarvana in pozlačena.
Stari Egipčani pa so mumificirali tudi živali, tako je v naši zbirki razstavljena še mumificirana ptica. Vsi predmeti so bili izdelani v času pozne egipčanske države, ko so bile na oblasti 25.–31. dinastija (720–332 pred našim štetjem) in poznejši vladarji vse do konca Ptolomejske dinastije (305–30 pred našim štetjem).

Zbirka trenutno ni na ogled.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Na vrh ↑