Ferkova egipčanska zbirka

Ferkova egipčanska zbirka

Ferkova egipčanska zbirka obsega 59 predmetov. Ptujskemu muzejskemu društvu jo je konec 19. stoletja podaril profesor Franc Ferk.

Med razstavljenim gradivom izstopajo amuleti, ki so jih stari Egipčani nosili v vsakdanjem življenju, da bi odvračali uroke in nesrečo. Prav tako so zanimive ušebti figurice, ki so jih prilagali v grobove, da bi v onostranstvu delale namesto njih.
Predstavljeni sta še dve posmrtni maski, ki sta bili originalno na mumificiranem pokojniku. Maski sta narejeni iz tekstila, prevlečeni sta z mavcem, njuna površina pa je pobarvana in pozlačena.
Stari Egipčani pa so mumificirali tudi živali, tako je v naši zbirki razstavljena še mumificirana ptica. Vsi predmeti so bili izdelani v času pozne egipčanske države, ko so bile na oblasti 25.–31. dinastija (720–332 pred našim štetjem) in poznejši vladarji vse do konca Ptolomejske dinastije (305–30 pred našim štetjem).

Zbirka trenutno ni na ogled.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑