Etnološka zbirka

   
Etnološka zbirka

Bogastvo etnološkega izročila na ormoškem območju spoznavamo s pomočjo razstavljenih predmetov v etnološki zbirki, doživljamo pa jo v še živih šegah in ohranjeni ljudski umetnosti. Prikazane so posebnosti in značilnosti kmečkega doma, bivalna kultura in vsakdanje življenje ljudi na ormoškem območju v preteklih dveh stoletjih, od 2. polovice 19. stoletja do današnjih dni.

Predstavljene so nekatere še ohranjene tradicionalne obrti, npr. svečarstvo, pletarstvo in lončarstvo. Vinogradništvo kot vodilna gospodarska panoga ormoškega območja je predstavljeno s fotografijami klečaj, ki so bile predvsem v preteklosti pravi biser tovrstne kmečke arhitekture.

V zbirki so tudi tradicionalna ženska in moška bela noša ter vezenine, ki so nastale izpod rok tukajšnjih žensk. Pustno izročilo je prikazano z značilnimi maskami in liki, kot so rusa, picek in kokot.

Ohranjena dediščina v etnološki zbirki je neprecenljiva vrednost iz preteklosti naših dedkov in babic.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Na vrh ↑