Etnološka zbirka

   
Etnološka zbirka

Bogastvo etnološkega izročila na ormoškem območju spoznavamo s pomočjo razstavljenih predmetov v etnološki zbirki, doživljamo pa jo v še živih šegah in ohranjeni ljudski umetnosti. Prikazane so posebnosti in značilnosti kmečkega doma, bivalna kultura in vsakdanje življenje ljudi na ormoškem območju v preteklih dveh stoletjih, od 2. polovice 19. stoletja do današnjih dni.

Predstavljene so nekatere še ohranjene tradicionalne obrti, npr. svečarstvo, pletarstvo in lončarstvo. Vinogradništvo kot vodilna gospodarska panoga ormoškega območja je predstavljeno s fotografijami klečaj, ki so bile predvsem v preteklosti pravi biser tovrstne kmečke arhitekture.

V zbirki so tudi tradicionalna ženska in moška bela noša ter vezenine, ki so nastale izpod rok tukajšnjih žensk. Pustno izročilo je prikazano z značilnimi maskami in liki, kot so rusa, picek in kokot.

Ohranjena dediščina v etnološki zbirki je neprecenljiva vrednost iz preteklosti naših dedkov in babic.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑