Antični lapidarij

Antični lapidarij

Antični spomeniki, ki jih hrani muzej, so izdelani iz marmorja in peščenca. Med njimi so nagrobniki vojakov in civilistov, deli nagrobnih plastik, sarkofagi, pepelnice, zaobljubni oltarji in portretna plastika.

Med reliefi so edinstvene upodobitve vzvišenih dojilj, Nutrices avgustae. Izpovedni so tudi gradbeni elementi, stebri, baze in kapiteli ter napisne plošče. Na eni izmed njih je navedeno uradno ime mesta Colonia Ulpia Traiana Poetovio, na drugi je ohranjen del gradbenega napisa z antičnega mostu, ki je v antiki prečkal Dravo.

Trenutno lapidarij ni na ogled, razen kamnitih spomenikov, razstavljenih v notranjem dvorišču uprave muzeja, na ptujskem gradu in tistih, ki so vzidani v stavbe mesta ali pa so sestavni del zelenih površin.

Nekatere spomenike rimskega lapidarija si lahko ogledate v podatkovni bazi slovenskih muzejev in galerij

Vsi spomeniki rimskega lapidarija so v podatkovni bazi antičnih kamnitih spomenikov.

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑