Ta veseli dan kulture 2021

Tudi letos bo na TA VESELI DAN KULTURE veselo, saj je za individualne obiskovalce na ta dan vstop v zbirke našega muzeja BREZPLAČEN! V petek, 3. decembra 2021, si tako lahko ogledate muzejske zbirke v Ptujskem gradu ter v gradu in Grajski pristavi Ormož. Hkrati vas vljudno vabimo na:

+ JAVNO VODSTVO po muzejskih zbirkah v Ptujskem gradu, ki se bo pričelo ob 11. uri
Udeleženci bodo izvedeli veliko zanimivega o stavbni zgodovini in lastnikih gradu ter se sprehodili skozi bogato opremljene grajske sobane. Ogledali si bodo še zbirki orožja in tradicionalnih pustnih mask ter največjo zbirko historičnih glasbil na Slovenskem. Udeležba na javnem vodstvu in vstop v grad sta brezplačna, obvezna pa je najava na ptujski.grad@pmpo.si.

+ Ogled razstave fotografij TISOČLETNE SLEDI V MESTU 
Učenci OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in člani KUD Trata Gorenja vas so raziskovali sledi tisočletij v treh zgodovinskih mestih: Ptuju, Piranu in Škofji Loki. Pod mentorstvom Bojane Mihalič Stržinar so poiskali prelepe panoramske poglede na mogočna mesta in skrite starodavne ulične zaklade. Kaj so našli, lahko vidite na razstavi fotografij, ki bo na ogled v pedagoški sobi na Ptujskem gradu od 3. 12. 2021 do 31.1. 2022. 

+ Ogled razstave ORGANIZIRANO PLETARSTVO NA PTUJSKEM OBMOČJU OD LETA 1906 DO LETA 1988 
Pletarstvo je ročna dejavnost, ki so jo oblasti posebej spodbujale med preprostim in neukim prebivalstvom na manj razvitih območjih. Leta 1906 je bila v Cirkulanah ustanovljena učna delavnica za pletarstvo, predhodnica organiziranega pletarstva na Ptujskem. Višek razvoja dejavnost doseže z zadrugo Pletarna na Ptuju v petdesetih letih 20. stoletja. Od 3. 12. 2021 dalje bo razstava na ogled na Ptujskem gradu, spletna različica pa na povezavi: > klik

+ Ogled razstave TRISTO KOSMATIH MEDVEDOV v Grajski pristavi Ormož
Med najstarejše mehke igračke ob punčkah iz cunj prištevamo medvedke, ki so se pojavili v začetku 20. stoletja. Prvi medvedki so bili zaradi visokih cen dostopni le redkim otrokom. Ko so jih začeli množičneje izdelovati, so postali najpriljubljenejše plišaste igrače. V petek, 3. decembra 2021, si bo mogoče v Grajski pristavi Ormož brezplačno ogledati razstavo med 9. in 16. uro. Prireditve ob odprtju ne bo.

Na TA VESELI DAN KULTURE je Ptujski grad odprt med 10. in 16. uro, grad in Grajska pristava Ormož pa med 9. in 16. uro. Vabimo vas tudi v Miheličevo galerijo na Ptuju, kjer razstavlja fotograf Bojan Golčar, ter v Salon umetnosti, kjer je na ogled razstava 30 let Ptuja v Republiki Sloveniji. Obe razstavišči sta odprti med 12. in 16. uro.