GRAJSKA PRISTAVA ORMOŽ:

Razstava POGUMNO V NOVE ZGODBE

POGUMNO V NOVE ZGODBE je naslov razstave likovnih del in izdelkov, ki so jih pripravili na pobudo muzejske enote Ormož dijaki Gimnazije Ormož in učenci Osnovnih šol Ormož, Središče ob Dravi in Ivanjkovci pod vodstvom mentorice prof. Janje Rudolf. Razstava je nastala ob 18. maju, Mednarodnem muzejskem dnevu, katerega tema v letu 2021 je PRIHODNOST MUZEJEV: OKREVANJE IN NOVI IZZIVI.

Razstava bo v razstavišču Grajske pristave na ogled od 18. maja 2021 dalje.

———-
Razstava PISANI SVET »PUPIK«

Igrače so se skozi zgodovino spreminjale. Na naših tleh jih je kot prvi v svojem Katekizmu opisal Primož Trubar, ki je omenjal punčke iz cunj in lesene konjičke pa tudi dobrega strica Miklavža, ki obdaruje pridne otroke. Punčke so bile igračke deklic, ki so se z njimi igrale, da so mame, gospodinje, gospe. Marsikateri deklici je punčka iz cunj v preteklosti predstavljala redko ali celo edino igračo. Najstarejša punčka, predstavljena na razstavi, je okrog 100 let stara punčka iz porcelana. Ob razstavi bo izšla tudi publikacija. Na razstavi bo možno punčko tudi posvojiti.

Razstava bo v razstavišču Grajske pristave na ogled do 10. junija 2021.

———-
VITRINA MESECA IN NOVE PRIDOBITVE V MUZEJSKI ENOTI ORMOŽ
Velikani glasbe v likovnih upodobitvah Aleša Likarja, ljubiteljskega slikarja s Ptuja

Aleš Likar je po izobrazbi računalničar, po duši pa slikar, ki svoj prosti čas ljubeče namenja predvsem družini in veliki strasti do likovnega ustvarjanja. Intenzivneje se je s slikarstvom začel ukvarjati leta 2012, ko je spoznal Maksa Menonija, ki je takrat vodil likovni krožek v Kulturnem društvu Rogoznica, bil mentor številnim osnovnošolcem, ki jih je poučeval velikokrat tudi na svojem domu in jim tako posredoval svoje znanje ter jih usmerjal pri njihovem likovnem ustvarjanju. Tudi Aleša je navdušil za svet likovne umetnosti in mu predal lastno izkušnjo ter sporočilnost, da so barve lahko ena izmed oblik sprostitve in tudi način samouresničitve, četudi na neprofesionalni ravni.

Vitrina meseca bo na ogled od 11. maja 2021 do 30. junija 2021 v Grajski pristavi Ormož, v odpiralnem času muzeja:
ponedeljek–petek: od 9. do 17. ure, sobota: od 9. do 15. ure.

———
GRAD ORMOŽ:
Razstava
Ormoški grad – dom opremljen z okusom, ljubeznijo in s sanjami
Oprema gradu v prvi polovici 20. stoletja

Izbrani pohištveni kosi in oprema, ki je nekdaj lepšala dom zadnje plemiške lastnice Irme Wurmbrand Georgevits, so celostno in z vsemi do danes znanimi podatki oz. ohranjeno dokumentacijo predstavljeni širši javnosti na razstavi ter v priložnostni razstavni publikaciji.
—————————————————————————————
Odpiralni čas gradu Ormož in Grajske pristave Ormož:
– ponedeljek – petek: 9.00 – 16.00
– sobota: 9.00 – 15.00
– nedelja in prazniki zaprto