Ptujske maske rajamo

Kurent2

Ptujsko in Dravsko polje, Haloze in Slovenske gorice so območja v severovzhodni Sloveniji, ki zbujajo pozornost zaradi velikega števila in raznovrstnosti tradicionalnih pustnih mask.
V zbirki mask na Ptujskem gradu so na ogled orači, rusa, medved, baba nosi deda, haloški Jürek, ploharji, kopanja, picek, kura, vile, dornavski cigani, kopjaš, kurenti in hudič.
Najbolj priljubljen in množičen tradicionalni lik je korant ali kurent. Njegov izvor še ni pojasnjen. Po starem verovanju naj bi bil korant demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad.

Za šolanje na daljavo smo pripravili več spletnih vsebin, ki jih lahko povežemo z učnim načrtom pri predmetih spoznavanje okolja, družba, zgodovina, likovna in tehnična vzgoja. Spletne vsebine so namenjene različnih starostnim obdobjem. Predlagamo, da iz spodnjega nabora vsak učitelj sam izbere ustrezne vsebine za svoje učence:

Ogled razstave:
~ 360 VR ogled muzejske razstave ZBIRKA TRADICIONALNIH PUSTNIH MASK v Ptujskem gradu na Google Arts & Culture ali na Facebooku
~ Spletna razstava PTUJSKE MASKE RAJAMO

Video in tv posnetki:
~ BI BANSI LAHKO BIL KURENT? , tv posnetek
~ IZDELAVA KORANTIJE, posnetek
~ MUZEALNICA / Muzejska ustvarjalnica: Obris dlani kot maska, posnetek
~ TRADICIONALNE PUSTNE MASKE NA PTUJSKEM OBMOČJU, video posnetki

Publikacije:
~ Slikanica MALI KURENT

Malo za zabavo:
~ MALI KURENT, puzzle

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑