Petovionski mitreji

Učno gradivo za maturo pri predmetih Umetnostna zgodovina in Zgodovina, temi Rimska umetnost na področju današnje Slovenije in Antična kulturna dediščina na tleh današnje Slovenije.

V okviru teme Rimska umetnost na področju današnje Slovenije morajo dijaki poznati kult boga Mitre (Mitra z bikom s Hajdine pri Ptuju), mitraizem, mitrej, monoteizem in ikonografijo kiparske opreme v mitrejih, ob tem pa tudi rimska mesta na Slovenskem in njihove ureditve. V okviru teme Antična kulturna dediščina na tleh današnje Slovenije pa morajo poznati posebnosti religij v rimski dobi na našem ozemlju (staroselska religija, grško-rimski panteon, mitraizem in krščanstvo).

Petoviona sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Na Ptuju, kjer je bil sedež vojaštva in centralnih carinskih ter davčnih provincialnih uradov, je bilo doslej odkritih kar pet svetišč.
Najstarejše Mitrovo svetišče v obdonavskih rimskih provincah je t. im. I. mitrej na Spodnji Hajdini. Sredi 2. stoletja so ga zgradili uslužbenci ilirske carine s sedežem v Petovioni. Tempelj je ohranjen na mestu najdbe. V njem so razporejeni posvetilni kamni z napisi in reliefnimi upodobitvami, ki prikazujejo mite in atribute, povezane z Mitro in stopnjami napredovanja vernikov. V osrednjem poglobljenem delu je na enem izmed žrtvenikov v polni plastiki prikazano Mitrovo rojstvo iz skale. Posebno pozornost zasluži tudi stebrast oltar s kipom bikonosca, eden od dveh še ohranjenih na svetu.
V gosto pozidani stanovanjski četrti antične Petovione pa je bilo postavljeno največje Mitrovo svetišče, današnji III. mitrej. V svetišču iz 3. stoletja prevladujejo žrtveniki s posvetili vojakov legij XIII. Gemine in V. Makedonske.

Učni načrt:
– predmet Umetnostna zgodovina, gimnazija / tema Rimska umetnost na področju današnje Slovenije
– predmet Zgodovina, gimnazija / tema Antična kulturna dediščina na tleh današnje Slovenije

Gradivo:

I. PETOVIONSKI MITREJ, virtualna razstava

BOGOVI PETOVIONE, virtualna razstava

Virtualni ogled I. mitreja

Virtualni ogled III. mitreja

– publikacija Tretji petovionski mitrej

– publikacija Prvi petovionski mitrej na Spodnji Hajdini

Mitreji na Ptuju, tv prispevek

Petovionski mitreji, prispevek za Radio Ptuj

ŠKOF VIKTORIN PTUJSKI

* obvezna polja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož bo vaše osebne podatke, ki ste nam jih zaupali v tem obrazcu, uporabljal le za obveščanje o dogajanju v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož. Prosimo, da s klikom na spodnji kvadrat potrdite, da želite prejemati elektronske novice, vabila, obvestila o dogodkih, pedagoških programih in drugi ponudbi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Svojo odločitev glede obveščanja lahko kadarkoli spremenite. Od prejemanja obvestil se lahko odjavite s klikom na povezavo na dnu vsakega elektronskega sporočila ali tako, da nam pošljete elektronsko sporočilo na naslov muzej.ptuj@pmpo.si. S klikom na spodnji gumb dovoljujete Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, da vaše osebne podatke obdeluje v skladu s predpisi.

Uporabljamo Mailchimp kot našo marketinško platformo. S klikom na spodnjo povezavo se strinjate, da bodo vaše informacije posredovane Mailchimpu v obdelavo.Več o privatnosti Mailchimpa.

Na vrh ↑