Ptujski grad, Romanski palacij, 1. avgust – 1. september 2019

Vas in vaše prijatelje vljudno vabimo na slovesno odprtje razstave akademske kiparke in restavratorke Irene Čuk z naslovom Odhajati.
Razstavo bomo odprli v četrtek, 1. avgusta 2019, ob 12. uri v prostorih Romanskega palacija na Ptujskem gradu.

Irena Čuk, akademska kiparka in magistra restavratorstva, od leta 2008 članica Društva likovnih umetnikov Maribor, se je rodila 16. junija 1964 v Mariboru. Po končani III. gimnaziji je sprva vpisala študij likovne pedagogike na mariborski Pedagoški akademiji, a se je kmalu prepisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani – smer kiparstvo, kjer je leta 1990 diplomirala pri profesorju Luju Vodopivcu. Po zaključenem študiju kiparstva je na Akademiji nadaljevala s specialko iz konservatorstva in restavratorstva pri profesorju Francu Kokalju, ki jo je zaključila leta 1993, ko se je kot restavratorka zaposlila na mariborski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer je zaposlena še danes.

Irena Čuk večinoma razstavlja skupinsko, samostojne razstave so dokaj redke. Kot kiparka ustvarja predvsem v glini, lesu in bronu, v najnovejšem času je pričela uporabljati tudi umetne materiale – npr. poliuretan. Posveča se figuraliki, abstrakciji in realizmu, ki jih v okviru prostorskih kiparskih kompozicij, prilagojenih danim prostorskim komponentam, poskuša poenotiti. Ukvarja se tudi s portretom in je avtorica nekaterih javnih plastik, ki se nahajajo v Mariboru, na Ptuju, Ptujski Gori in Prekmurju. Poleg kiparstva se likovno udejstvuje tudi na področju risbe, kolaža in grafike.