Miheličeva galerija razstava

Miheličeva galerija razstava

JANEZ MEŽAN 1897-1972
Iz fundusa Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož / ob 120-obletnici umetnikovega rojstva

Vljudno vas vabimo na odprtje likovnega opusa akademskega slikarja Janeza Mežana, ki ga hranimo v ptujskem muzeju,
v četrtek, 30. novembra 2017, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju.

V Cerkljah na Gorenjskem rojeni slikar je po končanem študiju na Akademiji za umetnost in umetno obrt v Zagrebu, kjer se je pridružil skupini umetnikov, imenovanih Četrta generacija, najprej živel in poučeval v Mariboru (1924-1933), kjer je bil pobudnik in član umetniškega kluba Brazda in potem v Novem mestu (1933-1939). Po drugi svetovni vojni se je z družino preselil na Ptuj (1946-1972), kjer je bil profesor risanja na ptujski gimnaziji do upokojitve. Mesto Ptuj in njegovi ljudje so Mežana povsem prevzeli tudi v ustvarjalnem pogledu, saj je v ptujskem obdobju ustvaril izjemen likovni opus slik, akvarelov in risb, ki jih lahko razdelimo v več ciklusov: portreti, tihožitja, krajine in Ptuj. Mežan je bil ustvarjalen, tehnično razgiban in dovršen slikar, zanimala sta ga tudi matematika in aeronavtika. Ustvarjal je v vseh slikarskih tehnikah, tudi fresko, največjo subtilno dognanost, izpovedno moč in lirično mojstrstvo pa je dosegel v akvarelu, kateremu se je v poznem ustvarjalnem obdobju povsem posvetil, pa naj so to portreti otrok in odraslih, vedute Ptuja ali le hipni pejsažni vtisi.
Likovne umetnine Janeza Mežana krasijo marsikateri ptujski dom. Del obsežnega likovnega opusa, ki trenutno obsega 86 inventariziranih enot, pa hranimo tudi v ptujskem muzeju ter predstavlja pomemben, dragocen in samosvoj likovni zapis v fundusu ptujskih umetnikov 20. stoletja.
Stanka Gačnik

Na ogled do 28. januarja 2018.

Galerija je odprta od srede do sobote od 10. do 13. in od 16. do 19. ure, v nedeljo od 14. do 18. ure. Ponedeljek in torek zaprto.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑