Miheličeva galerija razstava

Miheličeva galerija razstava

FRANCE MIHELIČ: Risbe, grafike in tapiserije z motivi kurenta

Razstava, posvečena stodeseti obletnici rojstva Franceta Miheliča, razgrinja motiv kurenta v umetnikovih risbah, grafikah in tapiserijah, ki jih hranimo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož.
Umetnika je odločilno zaznamovalo srečanje s pustnimi šegami v ptujski okolici. Čeprav je v času svojega bivanja v Ptuju med letoma 1936–1941 dokumentiral vse pustne like, ga je pritegnil predvsem slikoviti in v tančico skrivnosti odeti lik kurenta, ki preganja zimo in v deželo prinaša pomlad. Živalsko-demonična maska je umetnika prevzela po likovni plati, preobrazba človeka pa po idejni. Kurent je postal in ostal ključna figura v celotnem umetnikovem delu, njegov osrednji ikonografski simbol, ki ga je variiral, razkrajal in spajal z mnogimi drugimi, njemu ljubimi motivi.

Tatjana Štefanič

Na ogled do 1. julija 2017.

Galerija je odprta:

– do 30.4.2017: od torka do petka od 10. do 16. ure, v soboto od 10. do 13. ure. Nedelja in ponedeljek zaprto.

– od 1.5.2017 dalje: od srede do sobote od 10. do 13. in od 16. do 19. ure, v nedeljo od 14. do 18. ure. Ponedeljek in torek zaprto.

Dragi obiskovalci, prosimo, da izpolnite spodnji obrazec, če želite prejemati naša elektronska vabila. Vaše osebne podatke bomo uporabljali samo v namene obveščanja! Hvala za sodelovanje.
Spodaj podpisani/a želim prejemati obvestila o razstavah in aktivnostih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na vrh ↑